Pittige Plus Torens

De uitdaging voor meer- en hoogbegaafde kinderen in het basisonderwijs!

De Pittige Plus Torens is het meest complete lesconcept voor excellentieonderwijs in de basisschool. Een kleurrijk meubel boordevol pittige projecten en materialen die een echte uitdaging bieden aan meer- en hoogintelligente kinderen. Projectmatig samenwerken, leren leren, reflecteren, plannen, leren fouten maken, de projecten spreken dé competenties aan die nodig zijn om de talenten van deze groep kinderen optimaal te ontwikkelen en hierdoor van een verveeld kind een gelukkig kind maken.

Bij elk project werken de leerlingen zelfstandig op hun eigen niveau in kleine groepjes van twee of drie kinderen. Ze doorlopen elke les een aantal fasen (volgens het TASC-model van Belle Wallace). Denk hierbij aan: de opdracht, onderzoeken, ontwerpen, plannen, testen, uitvoeren en presenteren. Ook hebben de leerlingen bij iedere fase een 'reflectie moment' met de leerkracht.

De Pittige Plus Torens bevat drie soorten Peper Projecten: Groene, Gele en Rode. Ze zijn verschillend van opzet en bieden verschillende niveau’s van uitdaging. 

 • De Rode Pepers zijn open opdrachten.
  • Projectmatig werken voor meer- en hoogintelligente leerlingen die top-down leren en divergent kunnen denken.
  • De leerling doorloopt hier een stappenplan waarvan de uitkomst niet vooraf vaststaat en geeft aan iedere stap zelf inhoud.
 • De Gele Pepers hebben een half-open karakter.
  • Zijn losse uitdagende verrijkingsactiviteiten voor de leerlingen die graag iets opener werken dan de Groene Pepers, maar die (nog) niet toe zijn aan het hele open karakter van de Rode Pepers. 
  • Leerlingen die met de Rode Pepers werken gebruiken de Gele Pepers (Toolboxen en Hulpmapjes) bij het uitwerken van hun Rode Peperprojecten. 
 • De Groene Pepers zijn gesloten opdrachten.  
  • De uitkomst van iedere stap staat van tevoren min of meer vast.
  • Zeer geschikt voor meerintelligente kinderen (IQ ca. 115-130) en als start voor jonge Hoogintelligente kinderen (IQ >130)

Meer diepgaande informatie?

 1. Download de toelichting van de complete methode.
 2. Vraag het gratis informatie en proefles pakket aan (onderin deze website). 
 3. Neem contact met ons op: +31 (0) 113 257 000 of info@creativekidsconcepts.com.
 4. Meer hands-on informatie middels een leuke workshop voor het team? Neem contact met ons op.
 5. Wij zijn aanwezig op verschillende beurzen in het land. Kijk op onze kalender voor een evenement, workshop of beurs in de buurt!

Om alle aspecten van de Pittige Plus Torens zo goed mogelijk te kunnen inzetten hebben we een online teamcursus ontwikkeld (inclusief bij iedere complete methode) welke in 3 x 1.5 uur, excellentieonderwijs een maximale impuls geeft.