NIEUW! Lessenserie 'ICT & Leren programmeren'

Bij De Techniek Torens voor groepen 7&8

Met dit lespakket leren leerlingen eerst hoe een computer precies werkt. Aansluitend maken de leerlingen enkele projecten met de Arduino Bendoobox materialen uit de leskist en leren daarbij programmeren.
Dit lespakket sluit naadloos aan bij De Techniek Torens. Kinderen werken zelfstandig in kleine groepjes. Dit maakt de lessenserie eenvoudig inzetbaar voor elke leerkracht. Met 1 leskist kan een groepje van 2 leerlingen direct aan de slag. Wilt u klassikaal werken, dan heeft u meerdere lespakketten nodig.

Basisschoolleerlingen klaar voor de digitale toekomst?!

De wereld om ons heen verandert razendsnel en de technologische innovaties volgen elkaar in rap tempo op. De nieuwe regering onderkent deze verandering door digitale geletterdheid in 2019 wettelijk te verankeren in het nieuwe onderwijscurriculum.

Unieke samenwerking

Dit initiatief wordt toegejuicht en extra kracht bijgezet door het bedrijfsleven, dat graag wil meehelpen om deze doelstelling te bereiken en kinderen digitale vaardigheden bij te brengen. Dankzij een unieke samenwerking van Reshift Digital, Creative Kids Concepts (CKC) en SIDN ontvangen de 2.700 basisscholen die zijn aangesloten bij CKC, gratis het lespakket Bendoo Arduino Box. Hierdoor hopen de drie organisaties meer kinderen enthousiast te maken voor techniek en technologie. 

Je eigen stoplicht programmeren is kinderspel

Met Het lespakket leren kinderen op een leuke en interactieve manier de basisprincipes van technologie en programmeren. De Bendoo Arduino Box is gebouwd rond de microcomputer Arduino Nano en bevat een compleet lesprogramma van acht lessen (inclusief docentenhandleiding), dat is samengesteld door de onderwijsexperts van Creative Kids Concepts.

Les-aanpak maakonderwijs

Met het techniekpakket leren kinderen eerst hoe een computer precies werkt. Aansluitend ontdekken de leerlingen hoe ze zelf een volledig geautomatiseerd project, zoals een digitale piano, een verkeerslicht of een automatisch plantbewateringssysteem kunnen maken en programmeren. “We willen het plezier van iets maken en de werking van technologie laten zien en hopen zo kinderen enthousiast te maken voor techniek,'' verklaart initiatiefnemer Ramon Wieleman van Reshift Digital. “Als de eerste lampjes gaan branden en de bliep-geluiden klinken, zie je de ogen van de kinderen oplichten. Het leuke van dit maakonderwijs is dat kinderen spelenderwijs leren en dit ook aan elkaar doorgeven.”

Het lesmateriaal van de Bendoo Arduino Box sluit naadloos aan bij de doorlopende leerlijn van De Techniek Torens over Wetenschap & Technologie. Kinderen werken hierbij zelfstandig in kleine groepjes. Dat maakt de lessenserie heel eenvoudig inzetbaar voor iedere leerkracht.

Model_21e_eeuwse_vaardigheden.jpg

Straks kan ieder kind programmeren

“Om de innovatiekracht van Nederland te waarborgen, is het van groot belang dat kinderen naast gebruikers, ook makers van digitale technologie worden. Het is aan ons - het bedrijfsleven - om deze generatie hiervoor klaar te stomen”, aldus Ramon Wieleman van Reshift Digital. “We zijn dan ook zeer verheugd dat we dankzij samenwerking met onze partner SIDN deze technieklessen gratis kunnen aanbieden aan de bij CKC aangesloten bassischolen.”

Roelof Meijer (CEO van SIDN): “We zijn erg blij dat het nieuwe kabinet digitale vaardigheden gaat verankeren in het curriculum. Maar daarmee zijn we er nog niet. De wereld om ons heen digitaliseert in rap tempo. We hebben dus geen tijd te verliezen. Met dit lespakket hopen we een extra versnelling te geven en basisscholen te helpen om met digitale geletterdheid aan de slag te gaan.”