Het Klokhuis bouwt Het KlokHUIS!

Dit lespakket hoort bij de afleveringen van Het Klokhuis bouwt Het KlokHUIS in Almere. Dit projectpakket is een prachtige aanvulling op De Techniek Torens, exclusief ontwikkeld voor bedrijven die aangesloten zijn bij Bouwend Nederland en (een deel van) De Techniek Torens sponsoren voor een basisschool. Zij krijgen dit lespakket kosteloos meegeleverd. 

Tijdens dit schoolpakket leren de kinderen alle fasen en aspecten van de bouw van een huis, zoals het ontwerp, de fundering, beton storten, de constructie, de binnen- en buitenmuren, het dak, het glas, elektriciteit, water, de afbouw en de oplevering.

De drie projecten duren zes tot negen lesuren. De leerlingen zullen in elk projectuur een aflevering bekijken van Het Klokhuis Bouwt, vaak gevolgd door reflectievragen over de aflevering. Daarna gaan de leerlingen aan de slag met hun eigen doe-opdracht:

De leerlingen van groep 3 en 4 gaan zelfstandig in groepjes een maquette maken van Het Klokhuis-huis (dat in Almere staat). Dit doen ze met behulp van bouwplaten van stevig papier en instructies uit de lesbladen.
In groep 5 en 6 gaan de kinderen met echte steentjes aan de slag, ze maken per groepje een miniatuur huis of een ander gebouw, zoals een kerk, een school of een bloemenwinkel. Tenslotte zal de hele groep de gebouwde huizen samenstellen tot een compleet dorp!
En in groep 7 en 8 ontwerpen de leerlingen zelf een huis (vorm) op basis van randvoorwaarden (functie). Ze maken daarvan zelfstandig in groepjes een maquette van verschillende materialen uit bijgeleverde materiaalkisten.

De leerlingen zullen tijdens dit projectpakket...
    ...leren over techniek: het gehele bouwproces en het productieproces van bouwmaterialen
    ...zich oriënteren en te verdiepen in vorm & functie (architectuur, toegepaste kunst)
    ...onderzoeken en ontwerpen (expressie)
    ...hun woordenschat verbreden
    ...hun rekenvaardigheid toepassen
    ...hun fijne motoriek verder ontwikkelen
    ...projectmatig samenwerken in groepjes van 3 of 4 leerlingen
    ...multimediaal werken, presenteren en evalueren

De inhoud van het lespakket

Het pakket bevat de Klokhuis DVD met de twaalf afleveringen, de benodigde lesboekjes met uitneembare, te kopieren lesbladen en al het benodigde materiaal voor de drie complete projecten. Dit pakket voorziet in materiaal voor 30 leerlingen per project. De school kiest zelf in welke groep (3 of 4, 5 of 6, 7 of 8) het project wordt ingezet. Mocht de school in de zelfde periode met meerdere groepen willen werken aan Het Klokhuis Bouwt, dan is er materiaal bij ons bij te bestellen. Dit complete lespakket zit in een vrolijk en handig opbergmeubel van stevig karton.